top of page

2013 - året som gått

Med över 70 konserter, en turné till Australien och USA, skivsläpp av vår första CD ”Footprints” och nära möten med 200 förskolebarn har det sannerligen varit ett innehållsrikt år. Ett varmt tack till vår publik och alla konsertarrangörer som hjälpt oss att göra detta till ett så härligt och fantastiskt år!

Några highlights från 2013...

Konsertåret inleddes 18/1 på Musikaliska i Stockholm. I samband med Blåsarsymfonikernas ”Flöjtfrossa” blev Haga Duo inbjudna att göra en kammarmusikkonsert för inbitna flöjtfantaster. Publiken visade verkligen sin uppskattning tydligt med rungande applåder och stående ovationer. I ett sådant läge med en sådan publik känns det verkligen som att vi har världens bästa yrke! Vi fick en mycket stämningsfull och lyckad kväll som fortsatte med spännande musikaliska samtal i baren sent på kvällen.

Under en av sommarens konserter fick vi förmånen att stifta bekantskap med en spännande trio, folkmusikbandet ”Krackel Kapell”. En gemensam konsert under Dala-Flodas kofest gav mersmak. Båda grupperna hade släpp sin debutskiva i april men varit för upptagna att hinna med någon egentlig release. Vi bestämde oss därför att göra skivsläppen tillsammans. Kombinationen klassisk musik och folkmusik har vi ju varit nyfikna på länge och vår skiva ”Footprints” har fokus på just klassiska verk som bottnar i folkmusik från olika länder.

Releasekonsert blev det på Olympiateatern i Stockholm den 6/9. Ihop med Krackel Kapells medryckande svenska folkmusik fick vi ett varierat och tok-bra program som avslutades med att vi gemensamt jammade loss i Kläpp-valsen och Libertango under namnet ”Hackel kvintett”. En ny ensemble har sett dagens ljus, och som sagt - Mersmak...

Efter releasen var det så dags att förbereda oss för höstens stora äventyr: En tre veckor lång Australienturné och efter det vidare färd till USA. Som ett led i förberedelserna skulle tre nya verk som skrivits till oss av Benjamin Staern, Emmy Lindström och Mattias Lysell instuderas, korrigeras och repeteras. Två av dem skulle dessutom uruppföras innan det var dags för oss att ge oss av till andra sidan jordklotet i oktober.

Emmys stycke ”Tintomara” var först ut, uruppförandet skedde i Uppsala kl 12.00 13/9. Benjamin’s ”Opposing Dance” fick vänta till senare under kvällen, närmare bestämt på Musikvalvet Bryggan i Gamla Stan. URUK stod som arrangör och ett extra tack vill vi rikta till Stefan Harg som hjälpte till att ordna en superfin konsert.

Själva Australienturnén förtjänar egentligen ett kapitel för sig. Hur sammanfattar man en så otroligt spännande och innehållsrik resa? En rykande start fick vi i alla fall. Joakims gitarr, som gick av under resan ner, gjorde att vi redan första dagen fick se prov på australiensisk gästfrihet. Inom en timme hade Joakim en ny gitarr i sin hand och ett dygn senare var hans egen reparerad och klar. Tack Tim Kain och Graham McDonald för er ovärderliga hjälp! En timme efter landning inleddes repetitionsarbetet i Canberra dit vi var bjudna för att medverka vid Australian Flute Festival: En hel helg fylld med fantastiska flöjtister, flöjter, flöjtreparatörer, flöjtmusik och allt annat som kan tänkas behövas för flöjtnördar - och två gitarrister. Under vår konsert uruppfördes också det tredje verket ”In Between” av Mattias Lysell, en kvartett som här framfördes av Haga Duo tillsammans med Virginia Taylor, flöjt och Timothy Kain, gitarr. Underbar musik och publiken älskade det! Kommentarer som ”Det vackraste stycke jag hört på mycket länge” haglade efter konserten - det blir nog inte sista gången det framförs i Australien.

På flöjtfestivalen gjorde vi också en Duo-Masterclass för första gången. Studenterna höll en mycket hög nivå och det var riktigt roligt att undervisa tillsammans, ett gott samarbete.

Väster om Melbourne, längs ”the Great Ocean Road” ligger en liten kuststad som heter Port Fairy. Här fångades ursprungligen valar men numer är den mest känd för sina musikfestivaler - en gigantisk folkmusikfestival på hösten och så ”Port Fairy Spring Festival”, kammarmusikfestivalen som vi gästade. Här samlas Melbournes klassiska musikfantaster under en helg varje vår för att äta gott, bo fint och framförallt lyssna på kammarmusik av högsta klass. Programmet är späckat, eller vad sägs om totalt 22 konserter under tre dagar! Konstnärlige ledaren Anna Goldsworthy är en person utöver det vanliga: pianoprofessor, politisk debattör och författare - en sann renässansmänniska. Hon lyckades samordna helgen på ett fantastiskt sätt och jag tror aldrig att vi har känt oss så väl omhändertagna som under denna helg. Vi behövde inte tänka på något annat än att spela så bra vi kunde inför fullsatta konsertlokaler, skön känsla!

Återstoden av tiden i Australien tillbringade vi i Sydney med omnejd. Flera konserter återstod och även ett par masterclasses på högskolorna i Newcastle och Gosford. I Newcastle träffade vi också våra kommande duo-partners Sally Walker och Giuseppe Zangari. Under en gemensam konsert spelade vi återigen Lysells ”In Between” och även ett nytt verk specialskrivet för vår nybildade kvartett av Jim Chapman: ”Opposites Attract”. Två flöjter och två gitarrer är verkligen en spännande sättning som det går att göra mycket av, hoppas fler tonsättare hakar på och skriver för denna kombination. Sally och Giuseppe kommer till Sverige i februari för att fortsätta vårt samarbete. Då gör vi en gemensam turné från Helsingborg i söder till Piteå i norr.

Efter Australien for vi vidare österut till New York och Boston. I Boston fick vi uppleva något utöver det vanliga, nämligen insidan av ett amerikanskt fängelse. Inbjudna att delta i Harvard-professorn André de Quadros musikaliska workshops för interner åkte vi till ett kvinnofängelse och spelade och berättade om vårt liv som musiker. Det var en erfarenhet som vi saknar ord för att beskriva, men det sätter definitivt ens egna behov och problem i ett annat perspektiv. Tankarna flyger och far och vad det blir av denna erfarenhet vet vi inte ännu, men det saknas inte idéer...

Väl hemma var det dags för höstens andra stora projekt: Att möta, arbeta med och spela för 200 förskolebarn i Stockholm. Efter tre intensiva spelveckor ute på barnens förskolor avslutade vi med fyra konserter på Musikaliska i Stockholm. Utmaningen för oss var att göra en barnkonsert med fullt fokus på musiken. Vi ville undvika för mycket rekvisita eller teater - fokus skulle som sagt ligga på musiken. Efter mycket funderande kring olika sagoteman och allehanda vilda idéer slutade det med att vi själva skrev en berättelse baserad på egna musikaliska upplevelser. Aha-upplevelser som präglat oss och gjort att vi valt musiken som yrkesbana. Processen att skriva och sammanställa dessa till synes enkla texter och få in dem i ett sammanhang tog ett halvår, och utan vår inspirerande och ständigt uppmuntrande regissör Ida Wahlund hade det aldrig blivit så bra. Musiken till barnkonserten skrevs av Fredrik Holm - bror, vän och mästare på vackra, bildskapande melodier.

Året avrundades traditionsenligt med den årliga konserten på Järvsöbaden på Juldagen. Bättre slut kan man inte få - varma, goa människor i fantastisk gammal miljö, god mat och Hälsingevinter alldeles utanför. (fast i år var vintern grön)

Tack för ett underbart år, vi ser fram emot ett spännande 2014!

/Sareidah & Joakim

© 2013 by Haga musikproduktion. All rights reserved.

Follow us

In 2020 Haga Duo receives fundings from The Swedish Arts Council (Kulturrådet)

bottom of page